Felvidéki Olvasóklub


Az irodalom fontos, és úgy gondolom, az olvasást népszerűsíteni kell. Divatba kell hozni, hogy már a kamaszok is azt érezzék, olvasni igenis menő. Példát kell mutatni nekik, megértetni velük, miért jó, ha olvasnak, elérni, hogy rákapjanak az olvasás ízére, hogy megszeressék. Hogy életük nélkülözhetetlen tartozékává váljanak a könyvek. A mai információ-gazdag, száguldó világban ez nagyon nehéz. Persze sosem késő, vannak, akik felnőttként szoknak rá az olvasásra, de jobb biztosra menni. Mert az a gyerek, akinek életében természetes, fontos kellék a könyv, felnőttként is falni fogja azokat.

A Felvidéki Olvasóklubot azért hoztam létre, mert íróként kötelességemnek éreztem, hogy az olvasás mellé álljak. Reméltem, hogy vannak még könyvmolyok, akik szívesen tartoznának egy olvasóközösséghez. Miért is ne adhatnék nekik teret arra, hogy megbeszéljék olvasmányélményeiket, miért ne segíthetnék eligazodni a kortárs-, vagy akár a klasszikus irodalom sűrűjében?

Manapság rengeteg az író, rengeteg a könyv, ha az ember belép egy könyvesboltba, elbizonytalanítja a bőség zavara. Képtelenség minden könyvet elolvasni, pláne megvenni, és legyünk őszinték, bőven akadnak olyan kötetek, melyek semmit sem tesznek hozzá az életünkhöz, csak az időnket rabolják. Érdemes megválogatni, hogy mit olvasunk, nem árt képben lenni az új megjelenéseket illetően. Ebben szeretnék segíteni az olvasóklub tagjainak.

A Felvidéki Olvasóklubban nincsenek kötelező olvasmányok, az adott téma, a közös könyv is csupán egy kihívás lehetősége, ötlet, javaslat. Mindenki maga dönti el, mit olvas, mennyit olvas, én mindössze a tagok figyelmét hívom fel azokra a könyvekre, melyeket értékesnek tartok, melyekről azt gondolom, kár volna kihagyni őket.

Egyelőre még csak Facebook csoportként működünk, de rövidtávú terveim közt szerepel, hogy személyes találkozókat is szervezzek, először csak Dunaszerdahelyen, a későbbiekben viszont, igény esetén akár a Felvidék további városaiban is. Bízom benne, hogy a környező könyvtárak is mellénk állnak, és szívesen biztosítanak helyet ezeknek a rendezvényeknek. Tervekből, ötletekből nincs hiány.

Támogatónknak, Fodor Tibornak és a www.konyv.sk oldalnak köszönhetően pedig hetente sorsolunk ki jobbnál jobb könyveket a tagjaink között.

A Felvidéki Olvasóklub mottójául Vekerdy Tamás egy nagyon találó kijelentését választottam:

 „Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.”

Szívesen látunk mindenkit, akinek meghoztam a kedvét, bátran csatlakozzon:

M.Kovács Melinda / Felvidéki Olvasóklub