Vélemény: Kepes András – Világkép


Koller Menyhárt Ingridtől kaptuk a nyereménykönyvének recenzióját. Olvassátok, hátha Ti is kedvet kaptok hozzá:

Örültem ennek a könyvnek és kíváncsi voltam, hogy egy világpolgár, egy olyan művelt ember, amilyennel manapság már ritkán találkozhatunk, mit szeretne elmesélni. Van pár ismerős történet a könyvben, amit már hallottam Kepestől és nagyon sok olyan, ami elgondolkodtatott és megmelengette a szívemet.

Végig az Ő hangján csengenek az elolvasott mondatok, amiket szelíden, sokszor öniróniával, mindvégig őszintén, semmin sem szépítve ír le. Tapasztalatait, meglátásait tudományos kutatások eredményeivel egészíti ki vagy épp támasztja alá, amelyek egyike sem unalmas, mind-mind roppant érdekes a magamfajta kíváncsi ember számára.

Kepes András elmeséli, mit látott, mit tapasztalt arról, hogyan is élnek az emberek az egyes kontinenseken, mennyire eltérően tekintenek a világra. A különböző kultúrák iránti kíváncsisága és rokonszenve lehetővé teszi, hogy megismerjük, hol laknak, hogy házasodnak, miképp fogadnak vendéget, milyen ételeket és italokat fogyasztanak és ezt hogyan teszik. Élvezetesen ír arról is, milyenek az öltözködési vagy épp a tisztálkodási szokások a világ különböző pontjain. Lazán fűzi össze a történeteket, az egyik pillanatban még egy indiai szülinapi bulin veszünk részt, a másikban már egy mongol család együttéléséről olvashatunk. Közben magát Kepes Andrást is megismerhetjük. Kendőzetlenül mesél saját élményeiről, kudarcairól, a több országban töltött gyerekkorról, szüleihez fűződő viszonyáról, ahogy házasságairól, családjáról is.

Látva a különböző kultúrák színes-szagos forgatagát a jövő is foglalkoztatja. „Merre tart a világ? Halad egyáltalán valamerre?“ – teszi fel a kérdést. Úgy véli: „a jövőnk azon múlik, mennyire tudjuk kölcsönösen hasznosítani egymás kultúráját, szellemi örökségét úgy, hogy ez valamennyiünk számára előnyős legyen.“ G.B . Shaw szellemes hasonlatával zárja a könyvet: „Ha neked van egy almád, és nekem is van egy almám, és elcseréljük őket, mindkettőnknek egy-egy almája marad. De ha neked van egy gondolatod, és nekem is van egy gondolatom, és elcseréljük, mindkettőnknek két gondolata lesz.“

A könyv megrendelhető webáruházunkban: www.konyv.sk

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.