LOL könyvek, a modernkori Pöttyös sorozat.


Hány generáció nőtt fel a Pöttyös könyvek sorozaton? Biztosan neked is akad belőlük a polcodon, vagy valahol a padláson, megannyi leánykori álommal körbeszőve.

Az első pöttyösöm Szabó Magda Születésnapja volt. Anyukámtól örököltem. Rózsaszín, sarkaknál megkopott, megsárgult, öreg könyv illatú pöttyöske volt az enyém. Szerettem, bár nem igazán értettem. Nekem, a már kilencvenes évek végi szellemében nevelkedett gyereknek, igencsak nehéz volt elképzelni hogyan is éltek akkor a szocializmusban a fiatal lányok.  Egyáltalán, nem is volt fogalmam arról, mi az a szocializmus. Távoli és furcsa rendszernek tűnt. A második pöttyös Sohonyai Edit: Macskaköröm című regénye volt. Egy fokkal modernebb, a nyolcvanas években játszódó, imádnivaló történet, viszont nem nagyon értettem miért Depeche Mode rajongó benne mindenki, hogyan is érthettem volna.  Bár most már több frissebb, újszerű kiadása létezik, a mai tinédzserek már egy teljesen más világba csöppentek bele. Gyors, mondhatni vad, és néhol bizony eléggé ijesztő világ az övék. Nem annyira ragadja meg őket egy Bálint Ágnes által zseniálisan megírt tóparti tiniszerelem. Pörgést akarnak, vagányságot, mindent amit a média beléjük erőszakolt. És mivel az új trendekkel azonosulni kell, megszülettek a LOL könyvek.

 

A LOL angol rövidítés, ami a szociális médiában indult hódító útjára még pár évvel ezelőtt, hangos nevetést jelent. Ezek a könyvek, már nem a Margitszigeten  randevúzó,  és nem is a házibulikban titokban pálinkás bambit ivó fiatalokról szólnak. Itt már excsajok és expasik vannak, webcamok, plázák, szociális média,  minden ami körül a mai tinédzserek élete forog.

 

Amikor tizenéves lányoknak keresnek könyvet, együtt szoktam ajánlani a kettőt. Érdemes cinkosan mindkettővel próbálkozni. Egy menő LOL könyvvel, amitől azt érzik majd a lányok, hogy ez róluk és nekik szól, az ajándékozó pedig igenis érti őket, és tudja mit szeretnének,  és egy klasszikus Pöttyössel, ami megmutatja milyen is volt az a bizonyos szerelem régen.

 

 

Ráadásul mindkettőt jó érzés lesz elővenni pár évvel később, újra lánynak lenni és újraolvasni, amikor már nincsenek illúziók és rózsaszín szemüveg (vagy az mindig rajtunk marad?).

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.