Monica Hesse: A kék kabátos lány


Ferenczi Dóri recenziója:

Amikor ennek a könyvnek elolvastam a tartalmát a hátoldalán tudtam, hogy imádnám. Ezért is örültem nagyon mikor megnyertem. Nagyon szeretem azokat a könyveket, melyek az első és a második világháború szörnyűségeiről szólnak. Jó néha vissza menni az időben és ha még csak így az olvasottak alapján is beleképzelni magamat abba a nyomorúságos helyzetbe, amelyben az emberek éltek. A könyv már az első betűjétől kezdve magával ragadott. Teljesen beletudtam élni magam Hanneke helyzetébe.

Hanneke az a fajta lány vagy inkább nő, aki nagyon pimasz, szókimondó és senkitől sem fél. De mégis érzelmes, értelmes, okos és nagyon rafinált. Könyv olvasás közben már én is a fejemben állítottam össze a jobbnál jobb terveket, hogy Mirjam a zsidó lány hogyan szökhetett meg. Maga? Vagy Janssen néni segítségével? De akkor miért hívta meg Hanneket, hogy segítsen neki? Lehet, hogy át akarja verni? Vagy esetleg valaki meglátta őt és segíteni akar rajta? Vagy elrabolták? És ennél bonyolultabb, összetettebb tervek jöttek az eszembe. Leírta az akkori európai helyzetet. Csalás, lopás, kivégzések, bebörtönzés…és ami a legfontosabb zsidó üldözés. Minden, ami az akkori Németországhoz és a nácikhoz tartozott. Bemutatja az akkori poklot. Nagyon tetszett a könyvben, hogy nem kalandozott el a történettől az író. Mindig az adott problémánál maradt, mint a szerző,mint Hanneke. Olyan élményem volt ez a könyv mintha Hannekével együtt én is kerestem volna az eltűnt zsidó lányt, Mirjamot. Mintha én is város utcáin biciklin fürkésztem volna, vajon ha ennyi idős lennék hova bújtam volna el? Mintha a barátaimmal együtt én is terveket és titkos találkozókat szőttem volna. Mintha én is mindig csak a kijárási tilalomig oldhattam volna meg a problémákat.

Bemutatja azt is, milyen érzés rejtőzködni, hogy akármelyik pillanatban kopogtathatnak az ajtón és vége mindennek. De az izgalmakon kívül szerelmi szálak és barátságok is alakulnak ki. Szóval teljes mértékben magával ragadott a könyv és elmondhatatlanul tetszett. A végén pedig abszolút nem gondoltam volna azt, hogyan szökött meg a lány. Valamint azt sem, hogy mi okból. Hiszen valójában erről is szól az egész könyv. Miért szökött meg azon a bizonyos éjszakán Mirjam? De ezt az izgalmat meghagyom azoknak is akik a kezükbe veszik ezt a könyvet.

Hiszen csakis AJÁNLANI tudom! 🙂

Dóri nagyon szépen köszönjük!

Fodor Tibor / www.konyv.sk

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.